Karen Arakel
ARAQEL 11 Kasım – 12 Aralık 2021

Galeri 77, rakipsiz bir sanatçıyı sanatseverlerle tanıştırıyor. Karen Arakel'in rakipsiz olması; geçmişten günümüze uzanan farklı akımları, mürekkep, kalem, karakalem, yağlıboya, ahşap üzerine tempera ve suluboya gibi tekniklerle yorumlaması ve portreler, manzara resimleri, natürmortlar, grafik çalışmalar yaratması. Arakel'in zengin dünyası koleksiyonerlerin de katkısıyla, 11 Kasım – 12 Aralık arasında Galeri 77'nin Karaköy binasında görülebilir.

Karen Arakel'in eserlerinde; rüyalar, içe bakış, dini ve mitolojik semboller ile doğanın eşsiz güzelliği sanat tarihinin farklı akımlarıyla vücut buluyor. Kullandığı tekniklerle resmettiği eserleri, izleyiciyi geçmiş, bugün ve olası gelecek arasında bir yolculuğa çıkarıyor.

Zamanda yolculuk, Karen Arakel'in özelikle kendisi için öncelikli bir tema çünkü sanat anlayışını tamamen bu temeller üzerine inşa etmiş. Sanatçı; ruh, sanatsal yaklaşım, vizyon ve estetik değerler açısından kendisine yakın olan akımları, dönemleri ve sanatçıları belirleyerek işe başlamış. Farklı çağlardan kültürler ve bu kültürlerden doğan olayları incelemesi, kendi yaratıcılığının ipuçlarını edinmesinde önemli bir araç haline gelmiş.

Bu amaçla sanatçı Arkaik, Helenistik, Klasik ve Rönesans sanatlarının yanı sıra Dadaizm, Sembolizm, Soyut Dışavurumculuk, Sürrealizm, Post-sürrealist Modernizm gibi birçok farklı akım ve üslupları mercek altına alarak derinlemesine analiz etmiş ve en nihayetinde kendi yorumuyla eserler üretmiş. Karen Arakel’in bu geçmişe bakar gibi görünüp ileri adım atan yaklaşımı aynı zamanda sanatçının geliştirdiği üslup çeşitliliğinin de en önemli sebeplerinden biri.

Karen Arakel’in eserlerinde resmettiği olağanüstü figürler, illüzyon ve görsel deneyimi birleştirirken, optik perspektif yasalarını ve dünyanın yerçekimi kuvvetini görmezden gelebiliyor. Bu yüzden de, kalabalık bir resmin içinde dikkatle incelenmesi gereken alegorik imalar ve sembollerle dolu bir öykü ortaya çıkıyor.

Eserlerini ARAQEL ismiyle imzalayan sanatçı, farklı ülkelerin resim sanatını ayrıntılı olarak araştırmaya, becerilerini geliştirmeye ve Batı modern sanatıyla sentezlediği külliyatının temelini oluşturan Japonya ve Çin kökenli mürekkep resmi tarzı olarak bilinen Sumi-e de dahil olmak üzere çeşitli grafik ve çizim tekniklerinde ustalaşmış. Ayrıca, yağlıboya tekniğine tamamen hâkim olan Karen Arakel, çok çabuk kuruması ve kusurları hemen belli etmesi sebebiyle uygulaması çok zor olan ahşap üzerine “tempera” (zamklı boya) tekniğinde de uzman. Mürekkep, kalem ve karakalem kullanarak; insanın ilkel içgüdüleri, sevinçleri, içsel korkuları ile çeşitli alegorik imaları bir araya getiren sanatçı, suluboya ile de genellikle doğayı resmediyor.

Sanatçının tüm arayışları, yaratıları, düzenlemeleri ve reddetmeleri; çetin yollar seçme ve güvenli bir limana ulaşmak için acele etmemesi sanat hayatının özünü belirliyor. En önemlisi de hayat, sanat ve yaratıcılık, onun için bir gizem unsuru olarak kalmaya devam ediyor. Karen Arakel'in sanatsal yaklaşımı, bugüne ulaşmış sanat dönemlerinin kabul görmüş görüşlerini ve klasik tanımlarını sorguluyor. Geleceğe yönelik arayışları ve belirli dönemlere dönüş arayışları, hayran olduğu görüşler ve estetik anlayışlarıyla birlikte sanatçı olmak için sadece gözlemci olmanın, yaşam ve sanatla birlikte boynunu eğerek yürümenin yeterli olmadığını gösteriyor. Arakel için yaratıcılık, dünyanın yaratılış gizemine dalmak, karşı konulmaz duygular yaşamak, yeniden doğmak, insanlığın kısa yaşamında reenkarnasyonu ümit etmek, güçlü bir iradeye sahip olmak ve malzemeyi fethetmek.

Galeri 77, sanatçının zengin çeşitliliğinin görülmesi ve bu sayede Arakel'in daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla farklı teknik ve akımlardan oluşan seçkiye koleksiyonerlere ait eserleri de ekledi. “Sanat anlayışım doğa sevgisi ile orantılıdır. Doğanın çeşitliliğinde bilinen-bilinmeyenin tezahür olduğu kadim bir sanatçının ruhsal duyularıyla algılıyorum dünyayı” diyen Arakel'in eserleri, 12 Aralık 2021 tarihine kadar Galeri 77’nin Karaköy’deki mekânında ziyaret edilebilir.

GALERİ 77

  • Hacımimi Mah. Necatibey Cad. Sakızcılar Sok. No: 1/E Karaköy Beyoğlu, İstanbul
  • Açılış → 11 Kasım 2021, 10.00-18.00
  • Ziyaret Saatleri → Pazartesi - Cumartesi, 10.00-18.00
  • Düzenleyen → Buğra Uzunçelebi
  • Koordinatör → Prof. Dr. Arus Yumul

Öne Çıkan Eserler